Φόβους εμπλοκής σε νέο Ψυχρό Πόλεμο προκαλεί στη Νορβηγία μεγάλη νατοϊκή άσκηση

Φόβους εμπλοκής σε νέο Ψυχρό Πόλεμο προκαλεί στη Νορβηγία μεγάλη νατοϊκή άσκηση.

Διεθνή 25.10.2018
Στη νατοϊκή άσκηση Trident Juncture που ξεκινά σήμερα στη Νορβηγία θα λάβουν μέρος 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες, 250 αεροσκάφη, 65 πολεμικά πλοία και 10.000 οχήματα.
Η μεγάλη νατοϊκή άσκηση που θα γίνει στα ανοιχτά της Νορβηγίας και περιλαμβάνει περίπου 50.000 συμμετέχοντες από 31 χώρες, έχει προκαλέσει την αντίδραση της νροβηγικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι η άσκηση επιδεινώνει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τοποθετώντας τη Νορβηγία μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Η νατοϊκή άσκηση που ξεκινά σήμερα πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί μέρος του νέου Ψυχρού Πολέμου που εξελίσσεται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, υποστηρίζει η Τζούλι Βίλχελμσεν από το Νορβηγικό Ινστιτούτου Διεθνών Ζητημάτων μιλώντας στην εφημερίδα Klassekampen.
«Λίγοι πίστευαν ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος θα απλωνόταν βόρεια, όμως τώρα κινείται με ταχύτητα ρεκόρ και αυτή η άσκηση είναι ένα σημάδι», εξηγεί η Βίλχελμσεν.
«Από το 2008 και μετά η Νορβηγία έχει εκφράσει την επιθυμία το ΝΑΤΟ να μεταφέρει την προσοχή του στα βόρεια, αυξάνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα των ΗΠΑ», συμπληρώνει η ερευνήτρια του Ινστιτούτου.
Από την πλευρά του, και ο ηγέτης των Κόκκινων, Bjørnar Moxnes, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
«Η Νορβηγία είναι μια μικρή χώρα. Μπορούμε μόνο να οφεληθούμε από έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις επιλύονται μέσα από τον διάλογο και τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και όχι μέσα από κούρσες εξοπλισμών», τονίζει ο Moxnes.
Συμπληρώνει επίσης ότι η νορβηγική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει περισσότερη σοφία αντί για δουλοπρέπεια προς τις ΗΠΑ. «Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικάνοι θα προστατέψουν τους πολίτες της Νορβηγίας αν η Νορβηγία γίνει το πεδίο μάχης μεταξύ των υπερδυνάμεων», καταλήγει ο Moxnes.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Lars Haltbrekken του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος, ο οποίος καταδίκασε την άφιξη του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, αποκαλώντας την απερίσκεπτη και ατυχή.
Στη νατοϊκή άσκηση που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες, 250 αεροσκάφη, 65 πολεμικά πλοία και 10.000 οχήματα. Μόνο από τις ΗΠΑ θα λάβουν μέρος 18.500 στρατιώτες, αριθμός που ξεπερνά τη δυναμικότητα όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας σε καιρό ειρήνης.
Πηγή : sputniknews.gr
αναδημοσίευση triklopodia.gr

Διαβάστηκε 1510 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 16:20

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

FacebookTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest
©2020 Εις την Πόλιν. All Rights Reserved.