Κατατέθηκε νομοσχέδιο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

«Χρυσές» ευκαιρίες ανοίγουν για Κρήτη και Ιόνιο, αλλά και την Ελλάδα συνολικά, καθώς με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ανοίγει ο δρόμος για έσοδα, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η διαδικασία ήταν μακρά αλλά όλα δείχνουν πως μπαίνει σε τελική ευθεία, και οι εργασίες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, με επέκταση στο Ιόνιο Πέλαγος, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά κέρδη.
Επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μια ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης από πλευράς των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα μας, που μέσω Κρήτης αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου: Με το τρίπτυχο αυτό αποκρυσταλλώνεται από πλευράς υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος σε πρακτικό, χειροπιαστό επίπεδο η σημαντική εξέλιξη με την κατάθεση στη Βουλή και την προσεχή κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων.
Με την κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή πέφτει με αίσιο τρόπο η “αυλαία” μιας μακράς διαδικασίας και ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Ο δρόμος και μετά την οριστική επικύρωση των συμβάσεων θα είναι μακρύς και πολύπλοκος, διότι μιλάμε για έρευνες που θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και πολύ κόπο, σε τεχνικές προσπάθειες και χρήματα, αναφέρει το neakriti.
Αναμφίβολα, όμως, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων μιλάμε πλέον για την εκκίνηση των ερευνών για τον ορυκτό πλούτο που εκτιμάται ότι κρύβεται σε μεγάλες ποσότητες ανοιχτά της Κρήτης. Και μιλάμε για ένα ηχηρό σήμα τόσο προς την παγκόσμια πετρελαϊκή κοινότητα, όσο και προς τη γειτονική Τουρκία, που επιμένει σε μια λογική επικίνδυνων ακροβασιών στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα τέσσερα νέα θαλάσσια μπλοκ (δύο στην Κρήτη και άλλα δύο στο Ιόνιο) αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς προωθεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του κλάδου στην ανάπτυξη της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εξέλιξη γεννά πλέον μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον και στο νησί. Και αυτό γιατί, πέραν των υπόλοιπων οφελών, το 5% των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων είναι θεσμοθετημένο να πηγαίνει απευθείας στην περιφέρεια Κρήτης και στην τοπική κοινωνία. Πρόσφατα, κατατέθηκαν στη Βουλή για κύρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για τις περιοχές:
“Νοτιοδυτικά Κρήτης” και “Δυτικά Κρήτης”, οι συμβάσεις για τις οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.
“Ιόνιο” στη Δυτική Ελλάδα, που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια και “Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος” (στον κόλπο της Κυπαρισσίας), που παραχωρείται στα ΕΛ.ΠΕ.
hellas-now.com
Αναδημοσίευση triklopodia.gr ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 21 Σεπ 2019

Διαβάστηκε 882 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 07:31

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

FacebookTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinterest
©2020 Εις την Πόλιν. All Rights Reserved.